Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου με τους Φαρμακοποιούς του Κόσμου, την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017, το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Βριλησσίων συμμετείχε ενεργά μέσω των φαρμακοποιών του, σε ημερίδα με τίτλο «Διαχείριση οικιακών φαρμάκων: Ευκαιρίες προς αξιοποίηση».

Την ημερίδα διοργάνωσε το ‘GIVEMED’ σε συνεργασία με τους ‘Φαρμακοποιούς του Κόσμου’ και με την επιστημονική υποστήριξη του προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών" Διεθνής Ιατρική-Διαχείριση Κρίσεων Υγείας" της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 Παρουσιάστηκαν τα εξής θέματα:

-Αποτελέσματα ποιοτικής έρευνας σε κοινωφελείς φορείς που διαχειρίζονται δωρεές φαρμάκων

-Παρουσίαση πανελλαδικής έρευνας σχετικά με την διαχείριση περισσευούμενων φαρμάκων από το ευρύ κοινό και

-Τρόποι διαχείρισης των ληγμένων φαρμάκων.

Τα βασικά συμπεράσματα από την ανοιχτή συζήτηση ήταν ότι το κοινό δηλώνει ότι ελέγχει το οικιακό φαρμακείο του πιο συχνά από μια φορά το τρίμηνο και ότι προβαίνει σε δωρεά φαρμάκων σε φαρμακεία και κοινωνικά φαρμακεία, κλειστές δομές, Μη κυβερνητικές Οργανώσεις, γηροκομεία κλπ.

Όσον αφορά στα ληγμένα φάρμακα, δυστυχώς ακόμα ένα πολύ μικρό ποσοστό γνωρίζει τις σωστές πρακτικές διαχείρισης (πράσινος κάδος των φαρμακείων) με αποτέλεσμα την ρύπανση του περιβάλλοντος και την απειλή της δημόσιας υγείας.

 

 

 

Designed and Developed by