vrilissia

Τα Βριλήσσια βρίσκονται στη βορειοανατολική Αττική, στις υπώρειες του Όρους Πεντελικού, από το οποίο πήραν και το όνομά τους αφού στην αρχαιότητα το Πεντελικό ‘Όρος ονομαζόταν Βριλησσός. Το 1949 αποσπάστηκαν από το Δήμο Χαλανδρίου και έγιναν ξεχωριστή Κοινότητα, ενώ από το 1990 αποτελούν τον ομώνυμο Δήμο. Έχουν έκταση 3.600 km2 και ο πληθυσμός του, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής του 2021, ανέρχεται σε 32.417 κατοίκους.

Σχεδόν όλη η πόλη των Βριλησσίων είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή αμιγούς κατοικίας όπου επιτρέπονται μόνο κατοικίες, μικρά καταστήματα για την εξυπηρέτηση καθημερινών αναγκών των κατοίκων, σχολεία, κτίρια πρόνοιας, αθλητικοί χώροι. Υπάρχει πολύ καλή ρυμοτομία, αλλά και υψηλό ποσοστό ιδιωτικού πρασίνου -περιβάλλων χώρος των κτιρίων.

Η εξέλιξή της περιοχής σε σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο, μετά τη δημιουργία της Αττικής Οδού και τη λειτουργία του ΜΕΤΡΟ και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, σε συνδυασμό με την καλή της θέση σηματοδότησαν τη γρήγορη οικιστική της ανάπτυξη .

Τα Βριλήσσια ως δήμος είναι αδελφοποιημένη πόλη με το δήμο του Ottweiler ο οποίος βρίσκεται πλησίον της πρωτεύουσας Σααρμπρύκεν του ομόσπονδου κρατιδίου της Γερμανίας Saarland, από το έτος 1998.

Λειτουργώντας με γνώμονα την βιώσιμη ανάπτυξης της πόλης, ο Δήμος Βριλησσίων ως Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σχεδιάζει, διαμορφώνει και υλοποιεί κατά τέτοιο τρόπο τις πολιτικές του με μοναδικό στόχο τη συνεχή αναβάθμιση, οργάνωση και στελέχωση των υπηρεσιών του και εξελίσσει τα μέσα που διαθέτει, προκειμένου να εξυπηρετεί τις υπάρχουσες και μελλοντικές ανάγκες των δημοτών με διαφάνεια, σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης.

Ο Δήμος διοικείται από το δημοτικό συμβούλιο το οποίο αποτελείται από τριάντα τρία (33) αιρετά μέλη και το οποίο αποτελεί το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων και τον Δήμαρχο της πόλης.

Πέραν του παραδοσιακού πολεοδομικού κέντρου, όπου η πλατεία Αναλήψεως αποτελεί τόπο συνάντησης μικρών και μεγάλων δημοτών, κατοίκων και επισκεπτών, λοιπούς επισκέψιμους χώρους συνιστούν το πάρκο Μίκης Θεοδωράκης, η Πλατεία Κωνσταντίνου Τσάτσου, η Πλατεία Τρίτση, η Πλατεία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, και πολλοί άλλοι μικροί χώροι πρασίνου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παραρεμάτια ζώνη των Αμαζόνων επί της ανατολικής ρεματιάς.

Το Άλσος Βριλησσίων Μ. Κάλλας, πρώην Ναυτική Βάση, φημίζεται για το ιδιαίτερο φυσικό του κάλλος, ενώ το Αττικό Πάρκο Βριλησσίων-Χαλανδρίου και το πάρκο της Ρεματιάς αποτελούν τακτικό τόπο συνάντησης και αθλοπαιδιών.

Στα αξιοθέατα της περιοχής συγκαταλέγονται το παλαιό Υδραγωγείο των Βριλησσίων (με έναν από τους δύο υδατοπύργους που υπήρχαν) στην Πλατεία Αγίας Λαύρας και ο Βράχος του Βριλησσού στην Πλατεία Ελευθερίας. Επίσης, η προτομή του Ελευθερίου Βενιζέλου και το Μνημείο Πεσόντων στην Πλατεία Ηρώων, καθώς και η προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πλατεία Ελευθερίας. Αξιόλογο αρχιτεκτονικό κτίσμα αποτελεί και η πέτρινη κατοικία του αειμνήστου προέδρου της κοινότητας Δημητρίου Βερνάρδου, την οποία δώρισε ως κοινοτικό κατάστημα και τιμής ένεκεν δόθηκε το όνομά του στο δρόμο που διέρχεται μπροστά από το σημερινό Δημαρχείο της πόλης μας.

Επικοινωνία

Δημ. Βερνάρδου 23

Βριλήσσια 152 35

e: info@vrilissia.gr

t: +30 213 20 50 500 & 560