Επαναληπτικοί ψεκασμοί κατά των κουνουπιών από τον Δήμο Βριλησσίων

 

Συνεχίζεται σταθερά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το πρόγραμμα ψεκασμών σε σημεία-εστίες ενδεχόμενης αναπαραγωγής κουνουπιών με την πραγματοποίηση κύκλων επαναλαμβανόμενων εφαρμογών προνυμφοκτωνιών σε περιοχές των Βριλησσίων, από συνεργεία του Δήμου Βριλησσίων, καθώς και από αρμόδια κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής.
Οι ψεκασμοί έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου (7/3) και επαναλαμβάνονται ανά 15-20 ημέρες, ανάλογα και με τις εποχικές και καιρικές συνθήκες, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών μέσω κουνουπιών.
Ο τελευταίος κύκλος εκτεταμένων προνυμφοκτωνιών-κουνουποκτονιών πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Βριλησσίων στις 24/7/2019.
Δύο νέοι κύκλοι εφαρμογών του προγράμματος είναι προγραμματισμένοι εντός του τρέχοντος μηνός Αυγούστου και μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Η μέθοδος καταπολέμησης προνυμφών που εφαρμόζεται παρουσιάζει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και περιβαλλοντική συμβατότητα. Η αντιμετώπιση των εντόμων γίνεται σε υδάτινες επιφάνειες που αποτελούν εστίες αναπαραγωγής, με κατάλληλα σκευάσματα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο τυπικός κύκλος εργασιών προνυμφοκτονίας, περιλαμβάνει (α) έλεγχο εστιών, (β) καταγραφή της αφθονίας των προνυμφών και (γ) εφαρμογές προνυμφοκτόνων σκευασμάτων στις εστίες οι οποίες επαναλαμβάνονται ανά 20ήμερο.
Οι εκτελούμενες επαναλαμβανόμενες δράσεις του Δήμου Βριλησσίων θα συνεχιστούν μέχρι το φθινόπωρο, καθώς για τη βέλτιστη αντιμετώπιση του ζητήματος έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιούνται τακτικά μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με ενημέρωση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) από την αρχή της επιδημιολογικής επιτήρησης φέτος έως και την 1η Αυγούστου έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 25 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 17 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 8 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα) ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ενώ εκτιμάται ότι δύο ηλικιωμένοι, άνω των 80 ετών, κατέληξαν λόγω της λοίμωξης από τον ιό.
Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 77 έτη.
Οι περιοχές που έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου είναι οι νομοί: Πιερίας, Κατερίνης, Πέλλας, Ξάνθης, Καβάλας, Λάρισας, Καρδίτσας και σε περιοχές της πρωτεύουσας, όπως στην Ανατολική Αττική και τα Μεσόγεια.
Υπενθυμίζεται ότι κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα καταγράφηκαν τα έτη 2010-2014 και 2017-2018 σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες και περιοχές της χώρας, ενώ το φετινό καλοκαίρι τα κρούσματα έχουν επεκταθεί πλέον και βορειότερα σε περιοχές των βαλκανίων (Ρουμανία). Αυτό σημαίνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει πλέον εγκατασταθεί στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και ότι, με βάση την ενημέρωση των ειδικών επιστημόνων του ΕΟΔΥ, ήταν «αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας και κατά την τρέχουσα περίοδο 2019, κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών, τόσο σε γνωστές όσο και σε νέες περιοχές».
Δεδομένων και των τρεχουσών θερινών συνθηκών υγρασίας και υψηλών θερμοκρασιών, υπογραμμίζεται, ότι για την πρόληψη της αναπαραγωγής των κουνουπιών, πέραν των κατάλληλων ενεργειών περιορισμού της έντασης και των συνεπειών του προβλήματος, οφείλουμε όλοι να λαμβάνουμε μέτρα, αφενός αυτοπροστασιας, κι ιδιαίτερα όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, και αφετέρου αποτροπής συνθηκών εμφάνισης και πολλαπλασιασμού των κουνουπιών, η οποία γίνεται σε στάσιμα νερά, πιατάκια γλαστρών, σιφώνια και φρεάτια σπιτιών, παραμένουσα υγρασία στους κήπους, κλπ. Υποχρεούμαστε να συμβάλλουμε ΟΛΟΙ στην αντιμετώπιση του προβλήματος, φροντίζοντας να μη δημιουργούνται στάσιμα νερά και απομακρύνοντας άμεσα τα νερά μέσα από τους κήπους, τις βεράντες και γενικότερα από όλους τους χώρους των σπιτιών μας.
Σύμφωνα με το επιστημονικό δυναμικό του ΕΟΔΥ, συνιστάται η τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ’όλη την περίοδο της κυκλοφορίας τους. Ο ΕΟΔΥ συνιστά ενδεικτικά την ένδυση με κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα), καθώς και τη χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, εφόσον είναι εγκεκριμένα στη χώρα. Άλλα μέτρα προστασίας από τον αρμόδιο οργανισμό είναι τα συχνά ντους για την απομάκρυνση του ιδρώτα που προσελκύει τα κουνούπια, η χρήση κουνουπιέρας ιδίως σε παιδικά κρεβάτια, η χρήση σίτας σε πόρτες και παράθυρα σπιτιών, ανεμιστήρα ή κλιματιστικού, εντομοαπωθητικών οικιακής χρήσης και η απομάκρυνση κάθε αντικειμένου με λιμνάζον νερό.

Κουνουποκτονία

 

Επικοινωνία

Δημ. Βερνάρδου 23 Βριλήσσια 152 35

e: info@vrilissia.gr

t: +30 213 20 50 500 & 560

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ :  695 63 06 043

ΥΔΡΕΥΣΗ ΒΛΑΒΕΣ         :  695 63 06 117