Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης

Τμήμα Αυτοτελών Προγραμμάτων και Κοινωνικής Πολιτικής
Προϊσταμένη κα Άννα Αναστασιάδου

1) ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ
Το πρόγραμμα αυτό λειτουργεί 16 χρόνια στο Δήμο μας και απευθύνεται σε όλους τους ηλικιωμένους μοναχικούς κατοίκους ανεξαρτήτου οικονομικού εισοδήματος και ΑμεΑ.
Στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και η ελαχιστοποίηση της κοινωνικής απομόνωσης, μέσω της παροχής φροντίδας στο φυσικό τους περιβάλλον.Στελεχώνεται από 2 βοηθούς οικογενειακούς, 1 νοσηλεύτρια , κοινωνικούς λειτουργούς.
Η ένταξη γίνεται κατόπιν συμπλήρωσης αιτήματος και συμπλήρωσης ιατρικού ιστορικού σε καρτέλα που τηρείται στον ΟΚΠΑΔΒ
Υπηρεσίες που παρέχονται: Συμβουλευτική, κοινωνική και ψυχολογική στήριξη, ιατρική και φαρμακευτική υποστήριξη όπου υπάρχει οικονομική δυσκολία. Συνοδεία σε νοσοκομεία για εξετάσεις , υγιεινή και καθαριότητα οικίας, κοινωνική συναναστροφή, εξυπηρέτηση για αφορά διάφορων προϊόντων από σουπερ μάρκετ κτλ
Εξυπηρετεί 68 περίπου μοναχικά άτομα.
Τηλεφωνείστε για πληροφορίες και ένταξη στο τηλέφωνο 210-6135611,210-8105052.Υποστηρίζεται από Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους.

2) ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ-ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ
Προσφορά και υποστήριξη στη πόλη μας μέσω της θέσπισης και λειτουργίας τους

Ημερομηνία έναρξης 21 Μαρτίου 2016

Είναι μια δομή αλληλεγγύης που παρέχει ΔΩΡΕΑΝ πρωτοβάθμια ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη και σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και κάποια από τα ιατρεία πχ Μνήμης, Κεφαλαλγίας, Πόνου, Διαβήτη, θηλασμού, Ψυχολογική Υποστήριξη, Φυσικοθεραπεία, αφορούν όλους τους κατοίκους της πόλης αυτής

Η λειτουργία της στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά εργασίας, γιατρών, φαρμακοποιών, νοσηλευτών, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, φαρμακοποιών και μελών της γραμματείας με βάση την αρχή της Αλληλεγγύης.

Εξυπηρετούνται ανασφάλιστοι και άνεργοι-άποροι σε ποσοστό 65%. Ενώ εξυπηρετούνται όλοι οι κάτοικοι χωρίς διάκριση στα ιατρεία που εξυπηρετούν όλους σε ποσοστό 40%. (Ιατρείο Μνήμης, Κεφαλαλγίας, Πόνου, Διαβητολογικό, Ψυχολογικής Διάγνωσης-Υποστήριξης, Θηλασμού).

Τον Μάιο του 2017 ξεκίνησε και η λειτουργία τμήματος Φυσικοθεραπείας.

Πραγματοποιούνται προληπτικοί έλεγχοι υγείας για όλους τους κατοίκους (σπιρομέτρηση, καρδιολογικός, οστικής πυκνότητας, πνευμονολογικός ΧΑΠ, μαστογραφίες, τεστ ΠΑΠ , ζαχάρου, οφθαλμολογικός, ορθοπεδικός, εμβολιασμοί κλπ).

Πραγματοποιούνται αποστολές φαρμάκων σε νοσοκομεία, φυλακές, άλλα ΚΙΦ της Αττικής, καταλύματα προσφύγων και δομές υποδοχής σε νησιά αλλά και στους γιατρούς του κόσμου, της καρδιάς, σε ορφανοτροφεία, στις φυλακές γυναικών με τα παιδιά τους στη Θήβα, στο Μητροπολιτικό Ελληνικού, σε ιδρύματα και νοσοκομεία, ενώ παράλληλα συνεργάζεται το Φαρμακείο μας με τους Φαρμακοποιούς του κόσμου.

Το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείου του Δήμου μας, συνεργάζεται επισήμως με το Γ.Ν Σισμανόγλειο- Αμαλία Φλέμινγκ, για τις μικροβιολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις όπου εξυπηρετούνται άμεσα οι δικαιούχοι του, με την Ψυχογηριατρική εταιρεία «Νέστωρ» για το ιατρείο Μνήμης, με την «ΠΑΡΗΣΙΑ» για το ιατρείο Πόνου.

Συνεργαστήκαμε επίσης με το ΕΚΑΒ με υποσταθμό του στη πόλη μας με έδρα το Κοινωνικό Ιατρείο –Φαρμακείο, ώστε να εξυπηρετούνται ταχύτατα και οι συμπολίτες μας. Μέχρι σήμερα, έχουν σωθεί στα Βριλήσσια 7 συμπολίτες μας λόγω της άμεσης ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ.

Στο διάστημα αυτό δεχθήκαμε χορηγίες για την υλικοτεχνική του υποδομή (υπερηχοτομογράφοι 2, καρδιογράφοι 1, κλπ ιατρικά μηχανήματα, ιατρικά κρεβάτια, παραβάν, γραφεία, κομπιούτερ, λογισμικό σύστημα κ.α) είτε από φυσικά πρόσωπα είτε από κοινωφελή ιδρύματα είτε από διάφορους άλλους φορείς. Η αξία αυτών ανέρχεται σε 40.000 ευρώ περίπου. Δεν δαπανήθηκε ούτε ένα ευρώ για την αγορά τους.

Η λειτουργία των Ιατρείων ταυτόχρονα με την ανακούφιση των συνεπειών αυτής της κρίσης, αναπτύσσει τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη και την αμοιβαία προσφορά.

Στόχος μας δεν είναι μόνο η παροχή ιατρικής και ψυχικής φροντίδας σε όσους προσέρχονται στη δομή, αλλά και η υποστήριξη του δικαιώματος της υγείας για όλους, με συμμετοχή όσο το δυνατό περισσότερων ανθρώπων στο ευρύτερο κίνημα αλληλεγγύης. Προσπάθεια μας επίσης μέσα από την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη πόλη μας είναι να «ανακουφίσουμε» τα όμορα νοσοκομεία μας ώστε να εξυπηρετούνται ακόμα καλύτερα οι ασθενείς τους χωρίς ταλαιπωρία για έλεγχο τόσο για τους ίδιους όσο και για τους ιατρούς, όταν υπάρχουν βαριά περιστατικά σε αναμονή.

Έμπρακτη στήριξη στο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο του Δήμου μας προσφέρουν επίσης τα Κοινωνικά και Δημοτικά Ιατρεία από όλη την Αθήνα και την Ελλάδα και δεχόμαστε καθημερινά την ανιδιοτελή στήριξη σε προσφορές ιατροφαρμακευτικών υλικών, από όλους τους συμπολίτες μας. Το γεγονός αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Ειδικότητες Εθελοντών Ιατρών του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου
Παθολόγος - Ογκολόγος - Καρδιολόγος - Διαβητολόγος - Πνευμονολόγοι -Γυναικολόγος - Χειρουργός Ορθοπεδικός – ΩΡΛ- Ψυχίατροι- Νευρολόγοι- Ψυχολόγοι –Παιδοψυχολόγοι-Σχολικοί Ψυχολόγοι- Κοινωνικοί λειτουργοί – Μαία(Σύμβουλος Θηλασμού) –Νοσηλεύτριες –Οδοντίατροι- Οφθαλμίατρος - Φαρμακοποιοί - Φυσίατρος –- Παιδίατροι -Φυσικοθεραπευτής

Το ΚΙΦΔΒ στεγάζεται και λειτουργεί στο χώρο του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης του Δήμου Βριλησσίων, Λ. Πεντέλης 62, 1ος όροφος. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00-14.00 και 17.00-21.00

Τμήμα Λεσχών Φιλίας και Αλληλεγγύης (ΚΑΠΗ)
Προϊσταμένη κα Μαλτέζου Ευδοκία (Νοσηλεύτρια)

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Νομικού μας Προσώπου, Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης του Δήμου Βριλησσίων (ΦΕΚ 295/τ.Β/13.02.2013) το Τμήμα Λεσχών Φιλίας και Αλληλεγγύης είναι αρμόδιο για την αποτελεσματική λειτουργία των Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) του Δήμου το οποίο περιλαμβάνει και το Γραφείο Κοινωνικής και Υγειονομικής Υπηρεσίας.

Στο δήμο μας λειτουργεί το ΚΑΠΗ στην οδό Κισσάβου 11 και ένα παράρτημά του στην Λ. Πεντέλης 4(το οποίο συντομα θα στεγαστεί σε νέο χώρο) και συνολικά εξυπηρετούν περίπου 1.400 μέλη.

Παροχές δωρεάν
• Φυσικοθεραπεία
• Ιατρός Παθολόγος -ειδικός στη Γηριατρική
• Συνταγογράφηση
• Μεταφορά με πούλμαν σε εκδρομές-περιπάτους-μονοήμερες-διήμερες- τετραήμερη
• Κολυμβητήριο

Ομάδες
• χορού
• Χορωδία
• Γυμναστική
• Θεατρική ομάδα έκφρασης

Προγράμματα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης
• Επισκέψεις σε μουσεία, θεατρικές παραστάσεις, λουτρά ιαματικά
• Εκδρομές στο Εξωτερικό και στο Εσωτερικό
• Ημερίδες για διάφορα θέματα ιατρικά, πολιτισμού, ιστορίας, φιλοσοφικά

3) ΙΜΑΤΙΟΘΗΚΗ –ΥΠΟΔΗΣΗ
Συγκεντρώνουμε τις προσφορές σας σε ενδύματα, υποδήματα, φθάνει να είναι σε καλή κατάσταση και καθαρά. Γίνεται διαλογή από τους εθελοντές μας και τακτοποιούνται στο δωμάτιο παιδικών και στο δωμάτιο ενηλίκων.
Τα υπόλοιπα δίνονται στην ανακύκλωση με αντάλλαγμα τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

4) ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ (καπακιών πλαστικών)
Ξεκινήσαμε από το 2016 καμπάνια για την προστασία του Περιβάλλοντος με κοινωνικό πρόσημο.
Συγκεντρώνουμε πλαστικά καπάκια και αγοράζουμε από την ανακύκλωση τους αναπηρικά αμαξίδια.
Μέχρι στιγμής έχουμε προσφέρει μέσα από την δική σας προσπάθεια 5 αναπηρικά αμαξίδια σε συμπολίτες μας όλων των ηλικιών που τα είχαν ανάγκη. Συνεχίζουμε..

Σημεία συγκέντρωσης πλαστικών καπακιών - ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ, ΟΚΠΑΔΒ, ΚΑΠΗ , ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΊ, ΣΧΟΛΕΙΑ, ΠΑΟΔΗΒ.

Στο χώρο μας δεχόμαστε και χαλασμένα ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά είδη τα οποία δίνονται για ανακύκλωση

5) Δωρεάν παροχή υπηρεσιών λογιστικής σε ευπαθείς ομάδες
Δωρεάν παροχή υπηρεσιών νομικής στήριξης σε ευπαθείς ομάδες

Προγράμματα
• ΤΕΒΑΑ
• ΚΕΑ
• Επιδόματα
• Ανασφάλιστοι
• Γνήσιο της Υπογραφής κατ΄οίκον στους έχοντες κινητικά προβλήματα

6) Κοινωνικό Ανταλλακτήριο
Δεχόμαστε κάθε είδος που είναι σε καλή κατάσταση και σας δίνουμε κουπόνια τα οποία εξαργυρώνετε σε εκπτωτικά κουπόνια για τα μαγαζιά της πόλης μας, μέσω της πλατφόρμας followgreen.gr

7) ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΊ

-Α΄ Βρεφονηπιακός Σταθμός οδός Εθνικής Αντιστάσεων 113
Προισταμένη κα Κατερίνα Κοτρωνοπούλου
Διαθέτει 5 τμήματα και 2 βρεφικά

-Β΄ Παιδικός Σταθμός οδός Αθανασίου Διάκου 4
Προϊσταμένη κα Μαρία Γιαννακουδάκη
Διαθέτει 2 τμήματα
-Γ΄ Παιδικός Σταθμός οδός Προποντίδος…
Προϊσταμένη κα Βίκυ Μπάρμπα
Διαθέτει 3 τμήματα
-Δ΄ βιοκλιματικός Παιδικός σταθμός , λειτουργία από το 2018 , οδός Διός 45
Προϊσταμένη κα Κατερίνα Γκόσιου
Διαθέτει 3 τμήματα

Όλοι διαθέτουν κουζίνα και επαρκές προσωπικό των ειδικοτήτων που προβλέπεται.
Το 2018 προσλήφθηκαν 22 εργαζόμενοι ΙΔΟΧ οι οποίοι κάλυψαν τις ανάγκες που υπήρχαν στους παιδικούς σταθμούς μας σε όλες τις ειδικότητες.

8)ΚΔΑΠ ΑμεΑ ΚΡΙΚΟΣ

https://www.facebook.com/vrilissiasolidarity/

Αναζητηση

Θέματα για τη νεολαία του Δήμου

neolaia1

Πληροφορίες

Επικοινωνία

Τηλεφωνικός Κατάλογος

Πρόσβαση στα Βριλήσσια

Τοπική Συγκοινωνία

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Επικοινωνία

Δημαρχείο Βριλησσίων

Δημ. Βερνάρδου 23

Βριλήσσια 152 35

e: info@vrilissia.gr

t: +30 213 20 50 500 και 599

vrilissia.gr 2018